Szia, a nevem Betti. 25 éves vagyok, és 4 éve alkoholista. A függőségem minden momentumát, őszintén, kendőzetlenül követheted itt a blogon, a sikereket, és a kudarcokat is.. A blogot három okból írom: 1, Nekem tényleg segít az írás. 2, A visszajelzések alapján nektek is 3, Borzalmas tévképzetek, sztereotípiák, hülyeségek vannak az emberek fejében az alkoholizmusról. Ha ezeknek legalább egy részét eloszlathatom ezzel a bloggal, már megérte billentyűt ragadnom.

Közérdekű közi 1: Nyaralni voltam,ezért nem volt poszt.

Közérdekű közi 2 : Két fontos változás várható a következő kb 2-3 hétben : ez alatt a domain alatt (tehát a soberjump név alatt) egy angol weboldal lesz, ahol az összes eddigi posztom angolul lesz fent. Lesz továbbá egy zárt fórum, ahol tematikus csoportok lesznek, de erről majd később írok bővebben, mert ennél egy kicsit bonyolultabb. A mostani magyar weboldal, a magyar posztokkal, és a kommentekkel egy másik webcímen lesz elérhető (jozanugras.com lesz asszem, de még ne keress rá mert még nem fog kihozni semmit), minden létező tartalom és komment meg fog maradni. Nem kell a szívetekhez kapni, és megtanulni sem kell azonnal az új webcímet, az első pár hónapban tervezem kint hagyni az angol oldal kezdőoldalán, hogy a magyar nyelvű blog ide kattintva érhető el. Lesz majd egy külön poszt, ahol részletezem ezeket a változásokat, csak még lusta voltam megírni.

Közérdekű közi 3: Sokan írtatok nekem e-mailt amíg nyaraltam, és nem vágom mi a fenéért, de egyikre sem tudok válaszolni, mindegyiket visszadobja az Outlook. Fel fogom hívni a hosting céget, akinél van a weboldal tárhelye, hogy mi a nyavalya ez, addig kérem szíves türelmeket.

 

Együtt vacsoráztam a minap egy barátommal, aki szintén alkoholproblémákkal küzd. Tud rólam, én is tudok róla, és sokat beszélgetünk erről a témáról. Ő még nem képes józan napokat tartani, bár már eljutott a felismerésre, hogy semmi nem fog változni, és semmi nem lesz jobb – sőt, rosszabb lesz – ha iszik, még nem tudja legyőzni önmagát.

A minap azt mondta nekem: “Betti, ha akár csak egy okot mondasz, hogy miért ne igyak, esküszöm abbahagyom. Én egyet sem tudok!”. Erre én elkezdtem nevetni, és azt mondtam: “Mondok én neked 30-t is”.

Lehet ez merész szám volt, de most már ott rohadjak meg le fogok nektek írni ennyi okot. Tehát harmincat. Egészen pontosan harmincat.

1, Boldogabb leszel! 

Tegyük most félre azt, hogy mennyi munkával jár, mire rendbe hozod az életed, és igazán boldog leszel, én személy szerint már csak a nem ivás tényétől is jobban lettem kicsit. Persze ettől még önmagában tényleg csak egy kicsit, és nagyon féltem is, de basszus… a szobám, ahol én, a gondolataim, és egy üveg bor vagyunk hármasban nem volt egy boldog hely. Ennél már tényleg csak jobb lehetett.

2, Helyreáll az agyad

Nem tudom ti tapasztaltatok -e ilyet, de engem konkrétan megijesztett a vége felé néha, hogy mennyire nem fog az agyam. Néha nem jutottak eszembe szavak, két pillanat alatt elfelejtettem mindent, tényleg, mint akinél kezdődik a demencia. Ez mára sokat javult, tehát határozottan a folyamatos ivás miatt volt.

3, Több pénzed lesz

Már ha csak a piát számolom is, hogyaszondja én megittam ugye napi szinten egy üveg bort, meg mondjuk két sört. Ez néha egyébként többre sikerült, de számoljunk egy átlagot. Varga úr pénztárcáját tömtem (innen is üzenem neki, hogy szívesen), aki ugye nagyjából 700 -800 jómagyar forintért vesztegeti az Olaszrizóját. E mellé még számoljunk két Sopit, az ugye még 400 kb, mondjuk, hogy napi 1200 Ft. Ha ezt beszorzom, akkor egy 30 napos hónapban minimum 36.000 forintot elköltöttem kizárólag alkoholra, ami mellett ugye még nem gondoskodtam a lakhatásomról, a rezsimről, meg úgy általában egy rohadt kenyeret nem vettem még.

4, A májad helyrehozza magát – az esetek többségében

A máj egy csodálatos “gépezet”, ami elképesztő sokszor, és gyorsan képes regenerálódni. Az értékeid viszonylag gyorsan javulni fognak, és ha még nem okoztál magadban maradandó kárt – amit azért érdemes megnézetni – az egész csak egy rossz emlék lesz.

5, Vége az üvegdugdosásnak, a hazudozásnak, a szégyennek! 

Volt már nekem piás üvegem a végén mindenhol: szekrényekben, ruhák között, nyomtató mögött, bőröndökben, fiókokban, az ágy alatt, tényleg mindenhol. Eleinte csak lusta vagy levinni, utána viszont már annyi van, hogy egyszerűen nem tudod egyben levinni, mert mit szól a szomszéd néni, aki térfigyelő kamera módjára lóg ki az erkélyen? Még rosszabb a helyzet, ha nem laksz egyedül: rettegsz, hogy anyád kinyitja a szekrényt, mert azonnal kitér a hitéből? Félsz, hogy a feleséged benéz a ruhák közé, és rájön, hogy az ő absztinens, cukkerbogyó férje kettős életet él? Na, ha abbahagyod az ivást, ez mind el fog múlni. Nem kell többé rejtegetned az üvegeket, merthogy nem is lesznek üvegek. Nem kell többé hazudoznod, mert nem lesz miről. És ami a legfontosabb: nem kell többet szégyellned magad, mert nem lesz miért!

6, Nagyot fogsz nőni az ismerőseid szemében

Van egy idézet, amit nagyon szeretek (köszi Szenderge!)

“Amikor egy szabadult iszákossal találkozol, akkor egy hőssel találkozol. Alattomosan ott szunnyad benne a halálos ellenség. Gyengesége állandó teher, útját egy olyan világban folytatja, amely a helytelen ivási szokások világa, olyan környezetben, amely nem érti meg, egy olyan társadalomban, amely siralmas tudatlanságában úgy érzi, jogában áll, hogy lenézze és másodosztályú embernek tartsa csak azért, mert szembe merészel úszni az alkohol árjával. Tudnod kell: ő egy első osztályú ember!”

Friedrich von Bodelschwingh (1831-1910)

Mélységesen egyetértek, és csak egy dolgot fűznék hozzá: Egy értelmes ember bátornak, és csodálatosnak fog tartani, amiért abba tudtad hagyni az ivást. Egy idióta ember persze be fog szólogatni, hogy “mééé nem iszol?!”, de te okosabb vagy annál, hogy idióta emberekkel foglalkozz.

7, “Ú de jól nézel ki!”

Imádok olyan emberekkel találkozni, akikkel már ezer éve nem találkoztam, mert mindig megállítanak, hogy “úú de jól nézel ki”. És ha lehetek szerénytelen, igazuk is van: rengeteget fogytam, nem olyan az arcom már mint egy napközis pocoké, szebb a bőröm, több a hajam, egyszóval tényleg sokkal jobban nézek ki. Szokj hozzá te is az ilyen bókokhoz – bár az nem lesz nehéz! 🙂

8, Soha többet nem leszel másnapos! 

Gyűlölök másnapos lenni, és Murphy törvénye, hogy elég könnyen leszek az. Ha te is utálod az egész napos émelygést, meg, hogy egész nap olyan érzésed van, mintha valaki kalapáccsal ütlegelné a fejedet, akkor van egy jó hírem: ilyen többé nem lesz. És kurvára nem is fog hiányozni.

9, Soha többet büdös szájjal ébredés! 

A másik dolog, amit gyűlöltem, a reggelek. Ugye jellemzően nem volt időm kialudni magam, hiszen éjfélkor, vagy egykor feküdtem le részegen, 6-7-kor meg már kelnem kellett, ennyi alvás nem elég, hogy regenerálódjon a szervezeted, meg kimenjen belőled a pia.

Ezért jellemzően még kótyagosan, bortól bűzlő szájjal, szédelegve keltem, és nem is jöttem teljesen rendbe vagy úgy délig.

Biztosíthatlak róla, hogy ez az érzés sem fog hiányozni a piálós éveidből.

10, Szép lassan megszűnsz utálni magad

Mára sem jutottam el addig a pontig, hogy tényleg, egészséges szinten szeressem magam, de Betti és én már kezdünk egész jóban lenni. Kiismertem magam,  tisztában vagyok a jó, és rossz oldalammal, tudom miben vagyok jó, és miben rossz. Tudom már magam szeretni, még ha nem is eléggé, de már haladunk a jó úton 🙂

Én tényleg nagyon utáltam magam korábban, haragudtam magamra, ostoroztam magam olyasmiért is, amiért tényleg nem kellett volna – amiért meg kellett volna, azt meg leszartam – szóval nagyon nem volt egészséges a kapcsolatom önmagammal, és ezt szinte teljesen a pia számlájára írom. Mint tudjuk eleinte az alkohol könnyedebbé, lazábbá, viccesebbé tesz, de aztán csavar egyet a dolgon, és nagyon, nagyon sötét helyekre visz.

11, Sokkal energikusabb leszel

Itt két dolog jut hirtelen az eszembe: az első, hogy amit ivás mellett “alvás” címen leműveltem, az nagyjából annyira volt pihentető, mint ha lementem volna a bányába követ hordani.

A másik, hogy a folyamatos ivás rettenetesen kimeríti az embert – igen tudom, szegény alkoholistáknak milyen nehéz az élete. De egyébként tényleg, a testednek jóval többször kell újra és újra regenerálódnia mint amire ki van találva. Fáradtabb vagy, nyúzottabb vagy, nyűgösebb vagy. Én gyakorlatilag pár nap józanság után már tapasztaltam, hogy mennyivel több az energiám. És marha jó érzés.

12, Elmúlik a boltpánik 

Ugye te is betéve tudod, hogy meddig van nyitva a kisbolt a sarkon? Aztán még azt is tudod, hogy van 10 perc sétára egy Coop, 15-re egy Tesco, de a legjobb a kisbolt, csak hát mégsem mehetsz mindig oda, mert még valakinek véletlenül megfordulna a fejében, hogy alkoholista vagy, az meg má’ milyen lenne?

Megnyugtatlak, eztán soha többé nem kell azon görcsölnöd, nyitva van-e még a bolt, vagy, hogy hülyének néz-e a kiscsaj a pultban, ugyanis max kenyérért fogsz leszaladni a kisboltba.

13, Sokkal jobb lesz a szex

Meg, hogy egyáltalán lesz szex. Az alkoholista ember gyakran szinte teljesen lenullázza a libidóját. Azt nem mondom, hogy teljesen nullán volt az enyém, de na, közel sem volt a normálishoz. Már csak azért is, mert a szex egy olyan többnyire felesleges tevékenységgé vált, ami elvette az értékes időt, amit ivással is tölthettem volna. Ráadásul ha szexelni akarsz, ahhoz ugye emberekkel (márhogy egyel, de persze kinek mi jön be) kell találkozni, ami fárasztó, és felesleges. ezért inkább maradjunk itthon és rúgjunk be.

Viszont az együttléteim azokban az esetekben, amikor rá bírtam venni magam (érted, győzködnöm kellett magam) hogy találkozzak valamelyik hasznos barátommal, nos, ég és föld a mostanihoz képest.

Nyilván nem fogok a részletekbe belemenni, mert valószínűleg nem vagy rá kíváncsi, de a sokkal több energia, a sokkal több életkedv, és a sokkal jobb önkép sooooookkal jobb szexet is eredményez.

14, Képes leszel úgy dolgozni, hogy ne akard szembeköpni magad

Abba bele se megyek, hogy milyen nehéz magad abban a bizonyos reggeli állapotban berugdosni magad munkába – és milyen hülye kifogásokat találsz ki, amikor képtelen vagy rá – de amikor bent is vagy, lássuk be egy idő után nem fogsz úgy teljesíteni.

Sokkal fáradtabb, nyomottabb vagy, nem fog úgy az agyad. A még működő agysejtek egy része is már azt tervezi, este melyik boltba menj be piáért, és milyen filmet nézz ivás közben.

Nehéz így jó munkát végezni, én pedig speciel mindig nagyon rosszul éreztem magam, ha tudtam, hogy olyan munkát adtam be,  amit tényleg csak a szükséges minimum szintig teljesítettem.

Jó hír: ez is el fog múlni a piával.

15, Sokkal hasznosabban fogod beosztani az idődet

 

Ugye munka után bedögleni a kanapéra a tv elé, és addig piálni, amíg ki nem esik a kezedből a pohár, nos…  Nem mondanám, hogy egy hasznos tevékenység, vagy az időd értelmes eltöltése. Konkrétan, ha meztelenül fel alá szaladgálnál a körúton, valószínűleg az is értelmesebb időtöltés lenne, mint otthon egyedül bebaszni.

Ha viszont abbahagyod az ivást, mivel le akarod magad foglalni, hogy ne gondolj az ivásra, elkezdesz majd végre értelmes dolgokat csinálni. Például meztelenül fel alá szaladgálni a körúton.

16, Újra elkezded érezni az ízeket

Nekem szerintem szétcseszte az ízlelőbimbóimat az alkohol, mert még józanul is hónapokba tellett, mire teljesen visszatért az ízlelőképességem. Azóta viszont…. igazi foodie lettem, imádok mindenféle különleges kajákat kipróbálni, sok zöldséget enni, finom pácokba rakni a csirkémet, mert élvezem az ízét. Amíg iszol csak azért eszel, mert muszáj, mert kell. Mert a szervezetednek szüksége van egy x mennyiségű táplálékra (alkohol mellett egyre kevesebbre), amit be kell vinned, és gyakorlatilag nem érdekel, milyen formában, mert csak gyorsan belapátolod, és mész vissza inni. Példának okáért, régen csak rákúrtam egy marék sót meg borsot, meg kakukkfüvet a csirkémre, belevágtam a kókusz zsírba, kifőztem hozzá egy zacskós rizst, aztán boldog karácsonyt. Ma már ugyanerre a csirkére húszféle receptem van, amiket váltogatok, és újakat is beszerzek, mert végre az evés élményéért eszek, és ízeket akarok érezni, sokfélét.

17, Szabadság! 

Nem mehetek a strandra, mert úgy meghíztam a piától, hogy én aztán biztos nem veszek fel fürdőruhát.

Nem mehetek át a JóskaPistához, mert azok nem isznak, én meg aztán ki nem bírom, hogy egész este ne igyak.

Nem találkozhatok a barátaimmal, mert már nincsenek.

Nem randizhatok, mert észre fogják venni, mennyit iszom.

Nem tudok elmenni nyaralni, mert túl sokat költöttem piára.

Nem tudok saját lakást venni, mert amióta iszom, túl sok adósságot halmoztam fel.

Csupa olyan dolog, amit nem tehetsz meg – legalábbis úgy érzed ebben a pillanatban – és ezt a tehetetlenséget az alkohol hozta az életedbe.

Ugye nem kell hozzá agysebésznek lenned, hogy összerakd, hogy az alkoholt kell kivonni, hogy kimehess a strandra a barátaiddal?

18, Párkapcsolatot építhetsz / rendbe hozhatod a mostanit 

 

Azt hiszem abban mindannyian egyetértünk, hogy az ivás, és a párkapcsolat nem egy egészségesen összehozható dolog. Ha már párkapcsolat mellett válsz alkoholistává / vagy alkoholista, meg fogod mérgezni a párkapcsolatod, és ezzel együtt a párod is.

Nem nagyon hiszem, hogy valaha is lett ennek a storynak jó vége, és nem is valószínű, hogy a történelem megszűnne ismételni önmagát, végül, ha nem hagyod abba az ivást, nevezzük nevén a gyereket, tönkre fogod vágni az egészet. Magányos leszel, és a macskáid megeszik az arcodat.

Ismerkedni sem nagyon érdemes, amíg iszol, én legalábbis óva intenék mindenkit annak a gondolatnak még a csírájától is, hogy majd ha lesz egy párom, akkor képes leszek abbahagyni az ivást. A párod nem egy kapaszkodó, és nem is egy gazdateste a démonaidnak, nem egy eszköz, és nem is teheted meg senkivel, hogy erre használod.

A saját szarodat neked kell feltakarítanod, nem nyomhatod senki kezébe a szivacsot meg a Domestost, hogy megtegye helyetted.

Ha viszont ezzel kész vagy, ásó kapa nagyharang 🙂

19, Ismét lesznek barátaid

Ugye kétféle alkoholista van, az egyik, aki egyedül iszik, a másik, aki társaságban. Egyiknek sem nagyon vannak barátai.

Az elsőnek azért, mert ha az alkohol a fontossági sorrend elejére kerül, akkor minden más, többek között a barátaid is, felesleges rosszá válnak. Hiszen a barátaid nem akarnak inni, már talán teljes hülyének is néznek, amiért te ennyit iszol, és bizony ők akarnak olyan programokat is csinálni, amelyben nem szerepel a berúgás. És akarsz te alkoholistaként ilyen hülyeségeket csinálni? Bizony, hogy nem, így szép lassan leépíted a normális kapcsolataid, és adsz egy pofont a szarnak.

Aki társaságban iszik, annak sem barátai vannak, maximum ivócimborái. Egy barát ugyanis idővel fellép ellened, megjegyzi, hogy nem kellene talán ennyit innod, tudtodra adja, hogy nem egészséges az ivásod, “neadjisten” még segíteni is próbál majd, amiből te nyilván ott és akkor kurvára nem kérsz. Ott vannak viszont azok a jófej, laza emberek a kocsmában, akik állandóan csak inni akarnak, és óóó ha valami, ez nagyon fekszik neked.

Légy erős, ők rohadtul nem a barátaid, és amint bejelented, hogy márpedig te nem iszol, még csak a cimboráid sem lesznek.

Lesznek viszont olyan, igazi barátaid, akik nem csak annak a lehetőségét látják benned, hogy leplezzék, hogy alkoholisták  (hiszen aki kocsmában iszik, az nem alkoholista, az csak szeret szórakozni, a magyar meg különben is szeret inni), hanem olyanok, akik önmagadért szeretnek. Józanul is.

20, Leépíted a mérgező kapcsolataid

Rájöttem arra, hogy a mérgező kapcsolataim nagyon szerették a tényt, hogy alkoholista vagyok. Hiszen egy praktizáló alkoholista sokkal kevésbé képes érdemben kiállni magáért. Elesett, fáradt, sebezhető, szomorú, és úgy mindent összevetve évről évre nagyobb romhalmaz. Ezzel persze nem azt mondom, hogy gyújtsunk egy gyertyát minden szegény elesett alkoholistáért, de ettől még tény, hogy sokkal gyengébbek, és befolyásolhatóbbak vagyunk amikor iszunk.

Amikor kijózanodsz rá fogsz jönni kik ezek a gané szarkupac emberek körülötted. Na ezeket egyenként vágd be a Dunába, hadd ússzanak.

21, Büszke leszel – és lehetsz is – magadra. 

Mikor voltál utoljára büszke magadra? Büszkeséggel tölt el, mikor kinyitod a szekrényajtót, és kiborul a sok üres üveg? Büszke vagy magadra, amikor hajnalban arra ébredsz, hogy elaludtál ivás közben, és nyakon öntötted magad egy fél pohár borral?

Én nem voltam büszke magamra. Akkor sem voltam büszke magamra, amikor egyszer az éjszaka közepén felébredtem, és szó szerint nyakon hánytam magam. Akkor sem voltam büszke magamra, amikor már harmadszor mentem vissza éjszaka az éjjel nappaliba még piáért, de már egy épkézláb mondatot sem tudtam összerakni, és láttam a boltos szemén, hogy sajnálkozva néz rám. Nem voltam büszke magamra, amikor másnaposan, és büdösen ébredtem, és még a tusolóba is vittem egy sört magammal, hogy helyrevágjon. Nem voltam büszke magamra, mikor számtalanszor elaludtam a WC-n, ami még egy dolog, de arra sem emlékeztem, mikor mentem ki WC-re. Nem voltak ezek olyan pillanatok, amivel dicsekedni szoktam.

Büszke leszel viszont az első józanul végigcsinált napodra. Lehetsz is, mert mind közül talán az a legnehezebb. Büszke leszel, amikor egy AA gyűlésen elmeséled a már józan társaidnak, hogy egy hete vagy józan. Büszkék lesznek rád ők is, mert hiába fog ott ülni valaki, aki 15 éve józan, hidd el, ő is volt egy hetes. Büszke lesz rád, és te is büszke leszel magadra. Légy is büszke.

22, Lesznek céljaid

Nem tudom te hogy vagy vele, de nagyjából két éve én még borosüvegtől borosüvegig éltem. Semmi tervem nem volt a jövőre nézve, de, hogy őszinte legyek nem is akartam, mert a jövőn való gondolkodás is olyasmi, ami elveszi az értékes időt, amit ivással is tölthetnék.

Ha mégis elkezdtem a jövőn gondolkodni, az őszintén szólva rettenetesen nyomasztó volt, hiszen jövőt úgy lehet tervezni, ha van miből építened, én viszont egy romhalmaz voltam, belőlem akkor nem lehetett építeni.

Ma már évekre előre terveim vannak, amiért mindent meg is teszek, hogy valósággá válhassanak.

És tudjátok mi a legjobb érzés a világon? Ahogy szép lassan rakod össze, amit szeretnél, és minden aprócska puzzle darabnál azt érzed :”még egyel közelebb vagyok…”

23, Képes leszel nyugodtan aludni 

Na, ha valamit biztosan nem fogsz hiányolni a részegen eltöltött évekből (?), azok az éjszakák. Mert ugye ha még blackoutolsz egyet, alszol 4-5 órát, mint akit agyonvertek, utána viszont ki fog vágni az ágy. Tudtommal a hülye álmokkal sem vagyok egyedül, álmodtam én össze vissza mindenféle nyomasztó baromságot, amit csak el tudtok képzelni.

Spoiler alert: a józanságod elején is hasonlóan szar, ha nem szarabb lesz. Viszont miután túl leszel ezen a nehéz időszakon, akkorákat fogsz aludni, mint akit tarkón vágtak egy péklapáttal. 🙂

24, Megtanulsz örülni a kis dolgoknak

Én újabban úgy megyek az utcán, hogy végre látok is. Megállok megnézni érdekes dolgokat, szép épületeket, hidakat, naplementét, meg minden ilyen hülyeséget.

Mint praktizáló alkoholista, nem állsz meg bambulni a Budai hegyeket. Nem csodálkozol el, hogy milyen szép éjszaka kivilágítva a Lánchíd, és nem is mész végig rajta, csak úgy brahiból.

Nem csinálsz ilyeneket, mert nincs rá időd. Szaladsz haza inni. Meg, hogy teljesen őszinte legyek rohadtul le is szarod, hogy összedől -e a Lánchíd, vagy nem. Csak mehess haza inni.

25, Értelmes dolgokra fogod költeni a pénzed

Amíg iszol, szerintem nem is különösebben gondolkodsz azon, hogy bármi értelmeset is vegyél. Jó persze, ha kilyukad a farmerod veszel egy újat, mert muszáj, de azon kívül nem nagyon költesz semmi értelmesre valószínűleg.

Amikor kijózanodtam, vettem magamnak új számítógépet, új szemüveget, új ruhákat, új monitort, új számítógépszéket. Szeretnék sok mindent megtanulni, ezért kisebb vagyont költöttem online kurzusokra.

Most pedig épp nyaralni voltam ugye. Gondolod meg tudod ezt csinálni ivás mellett? Súgok, nem!

26, Igényesebb leszel! 

 

Nem olyasmi ez, amiről gyakran, vagy szívesen beszél az ember, én sem kifejezetten szoktam dicsekedni vele, hiszen nem vagyok rá büszke.

Ettől függetlenül itt leírom (nem első alkalommal már) – és ez tényleg olyasmi, amit nem sok alkoholista blogger vall be, én viszont csak így látom értelmét -, hogy mennyire igénytelenné váltam.

Nem az elhízásról van szó, az elhízás önmagában még nem jelenti azt, hogy igénytelen is kell, hogy legyél magaddal szemben.

Vannak kifejezetten dekoratív molett lányok, akik törődnek magukkal.

Én nem ilyen voltam.

Volt, hogy egész hétvégén nem mostam fogat, mert felkeltem reggel, azonnal sör, akkor már nem is érzed, hogy büdös a szád. Pár órán belülre megint kidőltem, aludtam estig, sör, bor, alvás.

Ez ment szombat, vasárnap, közben minimális evéssel.

Most a szívedhez kaptál, hogy nő létemre hogy lehetek ilyen igénytelen? Hidd el, nem én vagyok az egyetlen, akivel ezt tette az alkohol. És ezt bizony az alkohol teszi, mert én az előtt sosem voltam ilyen, és most sem vagyok. Amíg viszont már csak az alkohol körül forgott az életem, nem érdekelt.

Kínosan hosszú ideig nem vettem magamnak új ruhát, tényleg csak az előbbi kilyukadt a farmer esetben. Nem különösebben érdekelt hogy nézzek ki, a borosüveg nem kérdezi, miért ugyanaz a póló van rajtam, mint tegnap is.

Fodrásznál két évig nem voltam, csak hagytam lenőni a hajam, nem részletezem milyen töredezett volt két év után.

Ha abbahagyod az ivást, újra elkezd zavarni az ilyesmi, hiszen szeretnéd helyrehozni az életed, ez pedig együtt jár azzal, hogy igényes vagy önmagaddal.

És hidd el, ezt a részét sem fogod visszasírni. Én csak akkor akarok sírni, ha visszagondolok magamra.

27, Képes leszel alkotni! 

Pia mellett maximum reggelente a wc-n vagy képes nagyot alkotni, egyébként sok esélyed nincs rá. Nekem legalábbis a második sörnél már el volt vágva a nap, tudtam, hogy vége a munkamorálomnak, és ma sem fogok semmi hasznosat csinálni.

Azóta elkezdtem írni 3 könyvet (egyet az alkoholizmusommal kapcsolatban, a másik 1 fantasy, illetve egy dráma), mivel elkezdtem magánban is munkákat vállalni elég sokat írok amúgy is (blogcikkeket), kifestettem a lakást, lefogytam 20 kilót, meg még egy csomó olyan dolgot csinálok, amire majd rá tudok mutatni, hogy “nézd, ezt én csináltam”.

Ha még egy fát sem ültettél el életedben, az a korral egyre inkább elkezd nyomasztani, és bizony amíg iszol ezen nem is nagyon tudsz változtatni.

28, Sokkal jobb ember leszel! 

Tudjuk, hogy az alkohol eltorzítja a személyiséget. Nem akarok semmi olyat az alkoholra fogni, amire nem vagyok büszke, ettől függetlenül tény, hogy az átalakult értékrendem, az átalakult fontossági sorrend miatt minden mást telibe leszartam.

Biztos vagyok benne, hogy te is sok olyan embert megbántottál, aki egyébként abszolút nem érdemelte meg. Voltál te is egy egyetemes seggfej, akárcsak én.

A jó hír az, hogy amikor normalizálódik az értékrended, ismét fontosak lesznek neked azok az emberi normák, értékek, amik alapvetően jóvá tesznek egy embert.

Sőt, aki megjárta a poklot, az tud a legmagasabbra emelkedni utána.

29,  Idővel a legtöbb ember megbocsát majd neked. 

A kapcsolatok olyanok, mint a máj. Viszonylag elég sokszor képesek regenerálódni, ha megvan a szeretet, és az igyekvés. Nyilván lesznek olyan kapcsolataid, amit nem lehet helyrehozni – ami nem is baj, kell az ilyen pofon is – ezeket meg kell tanulnod felismerni, majd elengedni.

Amit viszont rendbe lehet hozni, azért pedálozz, próbálkozz, mert hidd el, megéri.

30, Élni fogsz! 

Végül, és azt hiszem ez a legfontosabb: élni fogsz.

Nevezzük nevén a gyereket, ha nem hagyod abba az ivást, előbb vagy utóbb, de meg fogsz dögleni.

Nem meghalni fogsz, hanem megdögleni.

Nem vagyok bunkó (már,hogy de, csak nem most), csak realista.

Nem meghalni fogsz, ágyban párnák közt, ahogy Petőfi sem tette, hanem lassan, fájdalmasan, és megalázóan megdögleni.

Amennyiben nem hagyod abba az ivást.

 

A KOMMENTELÉSHEZ NEM KELL NEVET, ES EMAIL CIMET MEGADNI. CSAK POTYOGD BE A KOMMENTET, ES KULD EL. A KONNYEBB KOMMUNIKACIO ERDEKEBEN EGY KERESZT/BECENEVET ERDEMES MEGADNOD.

Megosztás: