Szia, a nevem Betti. 25 éves vagyok, és 4 éve alkoholista. A függőségem minden momentumát, őszintén, kendőzetlenül követheted itt a blogon, a sikereket, és a kudarcokat is.. A blogot három okból írom: 1, Nekem tényleg segít az írás. 2, A visszajelzések alapján nektek is 3, Borzalmas tévképzetek, sztereotípiák, hülyeségek vannak az emberek fejében az alkoholizmusról. Ha ezeknek legalább egy részét eloszlathatom ezzel a bloggal, már megérte billentyűt ragadnom.

Közérdekű közi1: Aki esetleg szeretne jönni Podcastbe, az még mindig a  hello@www.jozanugras.com e-mailcímen tud jelentkezni.

Közérdekű közi2: Nem, még nem fejeztem be azt a posztot, amiben darabokra szedem a Magyarországi „kezelését” az alkoholizmusnak. Fogalmam sincs mikor lesz kész, mert igyekszem úgy írni véleményt bármiről, hogy utána is jártam, ez pedig idő. Kész lesz, ütős lesz, de kérem türelmeteket.

Közérdekű közi3: Egy blogolvasóval való privát beszélgetésem során adott nekem egy tök jó témaötletet a blogra (márhogy ezt, amit most olvasol). Tudjátok, néha azért nincs hetekig poszt a blogon (túl azon, hogy mondjuk most meghalni sincs időm), mert ne gondoljátok, hogy olyan könnyű mindig új témákat, új aspektusokat megfogni az alkoholizmusban. Néha hetekbe telik, mire egy teljesen random pillanatban eszembe jut egy témaötlet. Ha viszont eszembe jut egy jó (vagy látok valahol egy jót), az belémvágja a lelkesedést, és hipp-hopp megírom. Szóval arra gondoltam, hogy ezt elkerülendő, akinek van bármi ötlete, vagy bármi, amit esetleg hiányol a blogról (egy témát, egy aspektust, vagy akármit), az itt, ez alatt a poszt alatt megírhatja. Nekem hatalmas segítség lenne, mert hetekre előre be tudnék tárazni ötletekből, plusz talán olyan nézőpontokhoz, témákhoz is hozzányúlnánk így, ami nekem eszembe sem jutott volna. Köszönöm előre is!

 

Szóval, a teljes story e mögött a poszt mögött, hogy annyit kérdezett tőlem ez a kedves olvasó, hogy Oké Betti, tök jó ez a blog meg minden, de mi történik, ha abbahagytad az ivást? Mivel lehet kitölteni az űrt?

Nagyon sokszor írtam már arról, hogy mit kell ilyenkor csinálni, mint például leépíteni az ivóscimborákat, újraépíteni a normális kapcsolatokat, stb.
Írtam arról is, hogy hogyan lehet túlélni az első pár, nagyon kritikus napot pia nélkül.

Viszont hogy mivel tölthetnéd ki az alkohol elhagyásával járó űrt, arról még nem írtam, mégpedig azért, mert sosem jutott eszembe, hogy írnom kéne róla.

Azért nem jutott eszembe, mert ez mindenki számára egyénfüggő.

Ha nekem azt mondaná valaki, hogy Betti, holnaptól minden nap kirándulni megyünk az erdőbe, meg hegynek fel, hegynek le, valószínűleg bánatomban inkább berúgnék.

Más számára meg pont ez a hegyes kirándulós cucc az, amiben megtalálja önmagát. Ami megmenti az életét.

Ami számomra működik, az egyáltalán nem biztos, hogy számodra is működni fog, hiszen nem vagyunk egyformák – ami nem is baj.

Én pl. mostanában feszt hangot vágok, elképzelni nem tudom, mi a francot élvezek benne, de úgy le tud kötni, hogy néha azt veszem észre, hogy basszus 4 órája ülök a gép előtt.

Könnyen meglehet, hogy téged ez egy percre sem kötne le.

Nem ismerlek. Nem tudom, mi érdekel, miben vagy jó, miben vagy rossz. Ezt csak te tudod.

Tehát abban nem tudok segíteni, hogy megmondom neked mit csinálj, hiszen honnan tudnám. Azt viszont megtehetem, hogy elmesélem, mi fog történni, ha nem találod meg ezt a valamit.

Mert ha nem találod meg ezt a valamit, egy valami legyen mocskosul nagyon tiszta: inni fogsz.

Ez nem kérdés, hiszen annyiszor megbeszéltük már, hogy az alkoholizmusodra nem az a megoldás, hogy abbahagyod az ivást. Illetve persze, ez a cél, de véletlenül se éljünk abban a téveszmében, hogy az alkohol az igazi probléma. Az alkohol csak egy folyadék, amit te eszközként használsz. Nem beszél, nem gondolkodik, nem cselekszik – azt mind te csinálod. Szeretjük azt mondani, hogy az alkohol ilyen meg olyan alattomos, de valójában lássuk be, a belső démonaid az alattomosak, az alkohol továbbra is csak egy folyadék.

Hogy mi az igazi probléma az életedben, azt én nyilván nem tudom megmondani. Azt tudom, hogy az én igazi problémám nem az, hogy alkoholista vagyok, hanem az, hogy nagyon szar gyerekkorom volt. Hogy magányos voltam. Hogy az önbecsülésem a béka picsája alatt volt. Hogy frusztrált az, hogy nem bírtam párkapcsolatban élni. Hogy családi problémáim vannak. És még sorolhatnám.

Remélem érzed, ez mennyire nem az alkoholról szól. És mióta ezt felismertem, és a problémákon dolgozom inkább, teljesen máshogy látom a világot.

Az űrt, ami persze egy létező dolog, azzal töltöm ki, hogy dolgozom magamon. Sokat tanulok, élvezem. Edzem, dolgozom, néha csak leülök filmezni, mert már megy a nélkül, hogy hiányozna valami a jobb kezemből.

De ha ez nem így lenne, ha nem ezeken dolgoznék, semmi nem változna.

Épp ezért, hogy te is érezd, mi forog kockán – az életed! – tegyünk együtt egy időutazást „Mi lenne ha” citybe, és nézzük meg együtt, mi fog történni, ha nem hagyod abba az ivást. Izgi lesz!

 

1, Nem fogod túlélni

Az volt az eredeti tervem, hogy a drámai hatás kedvéért ezt a végére hagyom, de meggondoltam magam, hiszen talán ez a legfontosabb. Legyen tiszta, hogy amit most a testeddel, és a lelkeddel csinálsz, az előbb vagy utóbb, de biztosan meg fog ölni. Vagy megalázóan és fájdalmasan két delirium között fogod feldobni a talpad, vagy olyan magányossá, és depresszióssá válsz, hogy inkább kiugrasz az ablakon a tízedikről. Utóbbi egyébként megtörtént, tegnap olvastam egy angol fórumon. Most lehet azt gondolod, hülye ez a csaj, mit ijesztgeti itt a jónépet. De nincs igazad, én szeretnélek megijeszteni. Félj. És tudd, hogy ez meg fog történni. Nem holnap, talán nem is 10 éven belül, de meg fog, amennyiben nem hagyod abba az ivást. Lassú lesz, fájdalmas, és megalázó.

 

2, Senki nem fog melletted maradni

Legyen tiszta, hogy a poharat csak te tudod letenni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem kell segítséget kérned, ez nem azt jelenti, hogy magányosan kell ezen az úton végig menned. Ez azt jelenti, hogy a nap végén bárhogy csűrjük, csavarjuk, te vagy az, aki a szájához emeli a poharat. Épp ezért szintén te vagy az, akinek lépnie kell. Ezt senki nem teheti meg helyetted. Segíthet benne, de nem teheti meg helyetted.

Egy dolog pedig legyen világos: amennyiben te beleszarsz mindenbe, és semmilyen irányba nem mozdulsz, nem akarod, nem csinálod, a legszeretőbb hozzátartozód is ott fog hagyni a picsába. És nagyon helyesen is teszi, hiszen miért is adná fel a saját életét valakiért, aki túl here bármihez?

De szerencsére te nem vagy túl here változni, ha az lennél, nem tartanál itt a poszt olvasásában. Mert amúgy most nézem, hogy már most egész hosszú. 2 oldal Wordben és még csak a második pontnál vagyok. Jó sokat pofáztam az elején a semmiről.

3, Nagyon sötét helyekre fogsz eljutni

Mióta rájöttem arra, hogy nem vagyok én olyan érzéketlen, mint gondolom, és igenis lelki okai vannak az alkoholizmusomnak (bárhogy tagadtam), jobb szeretem a lelki oldaláról vizsgálni a problémát. Hiszen minden onnan indul.

Nem vagyok egy sírós fajta, sosem voltam. Részegen viszont néha olyan sötét helyeken voltam már, ahol az életemet tökéletesen értelmetlennek, és kilátástalannak láttam. Minek is holnap is felkelni, utálom magam, utálom az életem, a pia az egyetlen dolog a napomban, aminek még látom valami értelmét.

Magányos vagyok, kövér vagyok, sok minden fáj, és igen, túl here vagyok változtatni ezen.

És csak sírtam. Magam sem tudom min, nem volt semmi apropója, csak úgy rám jött. Leállítottam a sorozatot, beleittam a boromba, és elkezdtem sírni. Talán csak végig néztem magamon, meg az életemen. Attól pedig nem is csoda, hogy sírnom kellett.

Nincsenek öngyilkos hajlamaim, biztos, hogy sosem ártanék magamnak, de néha azért nem bántam volna, ha elvág egy autó. Csak úgy véletlenül.

Ilyen helyeken jártam mindössze 4 év ivása alatt. 4 év nem sok, más 30 évig iszik. Képzeld el, ott milyen gondolatok lehetnek a fejben?!

 

4, Nem csak magadat fogod tönkre tenni – másokat is!

Mondják, hogy az alkoholizmus családi betegség, és ez sajnos nagyon igaz. Minden igyekezetem ellenére sem tudnám érzelmek nélkül, tétlenül végig nézni, hogy valaki, akit szeretek, épp megjárja a poklot.

És őszintén azt gondolom, hogy ezt, így, ebben a kontextusban nem is teheted meg másokkal.

Hiszen mindenkinek szuverén joga hülyének lenni. Bátran lerombolhatod a saját életed, amíg ez csak téged érint, addig ez igazából a te problémád.

Az alkoholizmusod viszont nem csak téged érint. Érinti pl. a párodat, aki kettyósra aggódja magát érted.

Érinti a szüleidet, érinti a barátaidat.

Valószínűleg még olyan emberek is aggódva nézik, amit csinálsz, akikről nem is gondolnád. Hidd el, minden ember körül vannak – egy ideig – olyan emberek, akik szeretik.

És velük nem teheted meg.

Nincs jogod hozzá, hogy ezt megtedd pl. a gyerekeiddel. Senkinek sem szabadna alkoholista szülők mellett felnőnie.

Sokszor hallom alkoholistáktól, hogy „kit érdekel, ha nem hagyom abba, az én problémám”, de ez egy hatalmas téveszme. Nem csak a te problémád, és nagyon fontosnak tartom, hogy ezzel tisztában légy.

 

5, El fogod felejteni, milyen normálisnak lenni

Most ne menjünk bele a mi a normális, mi nem normális kérdéskörbe, de bármi is az, te hamarosan nem fogod tudni definiálni.

Teljesen más szabályok, normák mentén élsz, mint mások. Más az értékrended, mások a preferenciáid, és mivel ezek az alkoholfogyasztás köré rendeződnek, ez nyilván nem normális.

Ezzel csak az a baj, hogy ahogy folyamatosan torzul a képed a világról, a normalitásról, úgy torzulsz te is.

Úgy fogsz egyre gusztustalanabb dolgokat művelni annak érdekében, hogy ihass, és úgy fogsz egyre érzéketlenebbé válni az iránt, hogy kin taposol át, hány hidat égetsz fel közben.

Most még nyilván nem vagy ilyen – nem gondolom, hogy olvasnád a blogomat, ha ilyen lennél – de ez az út vége.

Szeretnéd magad ilyennek látni?

 

6, Végül pedig már nem is fog érdekelni

El fogsz jutni egy olyan pontra, ahol már bele is szarsz az egészbe. Győzött az alkohol (holott még mindig csak egy folyadék), te pedig vesztettél.

De nehogy azt hidd egy pillanatra is, hogy ez a pont gyorsan el fog jönni. Az túl könnyű lenne.

Az alkoholizmusba bele fogsz halni, és le fogod szarni, de odáig bizony hosszú, és fájdalmas út vezet.

Egy hosszú, és fájdalmas folyamat, ami alatt mindent elveszítesz. Önmagadat is beleértve.

Egészen addig fogod nézni, ahogy ég melletted minden, míg végül csak te maradsz, és a fájdalmad.

És akkor, de majd csak akkor, eljutsz egy olyan pontra, ahol már ez sem érdekel.

Érzed ennek a súlyát? Átérzed azt, hogy mekkora baj, ha egy ember képes idáig eljutni, hogy ennyire leszarjon mindent? Az már a teljes vég.

Hidd el, nem akarod.

 

Addig, hogy végigpipáld ezt a listát nyilvánvalóan nem kell, és jobb esetben nem is szabad eljutni.

Ehhez viszont kell az, hogy tudd, mi lesz az alkoholizmus után.

Legyen egy terved, tudd, mit csinálsz. Ne csak sodródj az árral.

Azt továbbra sem tudom megmondani, számodra mi fogja kitölteni az űrt, de tényleg csak kezdj el gondolkodni azon, hogy mit szeretsz csinálni.

Nem kell túlbonyolítani.

Ami nagyon fontos szerintem – nekem legalábbis sokat segít – hogy rendszerekben gondolkodj, légy rendezett.

Ilyen apróságokra gondolok, hogy újabban pl minden reggel beágyazok magam után, azonnal elmosogatom az edényeket, minden hétvégén kitakarítok, stb stb.

Hogy ennek mi köze az iváshoz?

Aki iszik, az nem rendezett, nincsenek rendszerei, csak szarik bele mindenbe, és iszik.

Csak találd meg a saját rendszered, csináld, amit szeretsz, és GYERE PODCASTBE! 😀

 

A KOMMENTÁLÁSHOZ NEM KELL NEVET, VAGY E-MAIL CÍMET MEGADNI!!! CSAK ÍRD BE A KOMMENTET, ÉS KÜLDD EL! A KÖNNYEBB KOMMUNIKÁCIÓ ÉRDEKÉBEN KERESZTNEVET, VAGY BECENEVET AZÉRT MEGADHATSZ! 🙂

 

Megosztás: