Ha van valami, amit az alkoholizmussal kapcsolatban biztosan kijelenthetünk az az, hogy magányos sport. Én legalábbis nem ismerek olyan alkoholistát, aki képes volt fenntartani a kapcsolatait, mert az alkoholista ember nagy ívben leszarja a kapcsolatait. És ezzel bekerül egy ördögi körbe, magányosan ugyanis nagyon nehéz, sőt, továbbmegyek, lehetetlen tartós józanságot elérni.

Magányosan, egyedül ugyanis nem lehet boldogan élni. Az ember társas lény. Mindenkinek szüksége van arra, hogy valaki(k) legyen mellette, akinek elmesélheti az ügyes bajos gondjait. Legyen ez párkapcsolat, legyenek ezek barátok, egyedül nem megy.

Mélyen hiszek abban egyébként, hogy egy orbitális baromság, hogy egy nőnek szüksége van egy férfira ahhoz, hogy kiteljesedjen, és értelmet kapjon az élete. Abban is hiszek viszont, hogy szebb az élet, ha van valaki melletted. Nem azért, mert a nőnek férj kell, meg szülni kell, meg ilyen hülyeségek, hanem mert szimplán szebb az élet, ha vannak mellettünk emberek, akik szeretnek minket. Legyenek azok férfiak, nők, barátok, haverok, bármik.

Na de mi van, ha körülötted már tényleg nincs senki? A mi pályánk erősen nehezített. Hiszen míg mást felkarol a családja, az enyém piát vett nekem. Míg mást támogat a párja, te egyedül iszol a szobádban, és a Pornhub meg a viceházmester az egyetlen társad.

Mit tegyen az az alkoholista, aki teljesen magányos? Hát, ne legyen magányos!

1, Te nem magányos vagy, hanem tehetetlen!

Szögezzük le, hogy eszem ágában sincs ítélkezni, amikor ezeket a sorokat írom, hiszen magam is megjártam ezt, és elég sok ideig benne is ragadtam. De fontosnak tartom, hogy megértsd, hogy amikor azt mondod, hogy magányos vagy, nincsenek barátaid, senkid nincs, akkor tulajdonképpen csak annyi történik, hogy belemerültél az önsajnálatba. Mert még ha igaz is, hogy senki nem törődik veled (valószínűleg egyébként nem az, de erről később), akkor is ezer mód van arra, hogy hasonszőrű emberekkel ismerkedj.

Esetünkben nyilván a kocsmában pajtizás kerülendő, de akár egy AA gyűlésre is elmehetsz, és más, már józan alkoholistákkal beszélgethetsz.

Nekem is lettek barátaim erről a blogról, neked is kialakulhatnak bárhonnan ismeretségek.

Van egy hobbid? Keress embereket, akik ugyanazt a hobbit űzik. Csatlakozz be Facebook csoportokba olyan témákban, amelyek érdekelnek téged, és beszélgess. Sosem volt még olyan könnyű ismerkedni, mint 2019-ben.

2, Valójában csak az kap csokit, aki kér is

Azt mondani, hogy nincs körülötted senki, aki segíteni tudna, elég erős. És kérdem én: azért állítod ezt, mert megkérdeztél minden szóba jöhető embert, vagy azért, mert ezt csak így elkönyvelted magadban, aztán töltöttél még egy fröccsöt? Le merem fogadni, hogy a második.

Nyilván ne menj oda minden ismerősödhöz, hogy “hé, alkoholista vagyok, segíts már”, mert tudjuk, hogy ez könnyen visszaüthet. De egyrészt ha van olyan ember körülötted, akiben tényleg megbízol, na neki bátran mond el, nekem ez sokat segített. Másrészt nem kell feltétlen az alkoholista témával előállni. Egyszerűen mond el nekik, hogy úgy érzed mostanában nagyon elszigetelődtél, jól esne több közös program, menjetek el mondjuk moziba.

Miután számodra egy jó ideje az alkohol az első, ne várd a körülötted lévő emberektől, hogy örökké próbálkozni fognak.

Csak az kap csokit, aki kér is !

3, Találd meg a neked való embereket

Bizonyára van róla egy elképzelésed, hogy milyen emberekkel vennéd szívesen körbe magad. Írd le az ideális barátot/párt. Csöndes? Visszahúzódó? Vagy inkább nagyszájú? Szeret kirándulni? Vagy esetleg számítógépbuzi? Gamer? Társasjátékozik? Képzeld el az ideális illetőt, majd tegyél meg mindent azért, hogy olyan emberekkel vedd magad körbe, akik minél több tételt kipipálnak a listán. Ha te magad introvertált, visszahúzódó személyiség vagy, teljesen fölösleges nagydumás nagyágyúkkal barátkoznod, ismerkedned, mert nem fog működni.

Ahogy a visszatérő bejegyzésemben is mondtam, ha már az élet nem jó dolgokat dobott sokunk elé, legalább felnőttként vegyük körbe magunkat olyan emberekkel, akiktől valóban kapunk valami értékeset.

4, Magányosnak lenni döntés, nem állapot

Amíg úgy döntesz, hogy nem lépsz ki a nagyvilágba, nem próbálsz meg ismerkedni, vagy nem próbálsz valami értelmeset kezdeni a meglévő társaságoddal, addig bizony úgy döntesz, hogy te még inni akarsz.

Mert inkább ülsz egyedül az elsötétített szobában, és töltögeted magadnak a fröccsöket, miközben rettenetesen, de rettenetesen sajnálod magad. Mint ahogyan tettem én is, hjaj de sokszor. De ez tényleg csak ennyi volt. Here voltam, sajnáltam magam, és igen könnyebb volt sírni, hogy milyen magányos vagyok, mint felemelni a telefont, és felhívni valakit.

És persze nem oldódik meg az életed attól, ha követed az itt leírtakat, hiszen én a mai napig söprögetek, keresem a helyem, próbálok egyben maradni. De egy biztos: ha tök egyedül lennék, nem lenne kivel megnézni egy filmet, vagy kimenni jégkásázni, ha nem lenne akinek elmesélhetem, mizu velem … akkor most épp egy fröccs mellől írnám ezt a bejegyzést, és nagyon sajnálnám magam.

Sok szar dolog van az életben, ami bár nagyon fáj, semmit nem tehetsz ellene. Az viszont, hogy magányos vagy, nem tartozik ezen dolgok közé!

Megosztás: